Asgari ücrete yapılan ara zammın hemen arkasından marketlerdeki ürünlerin etiket fiyatları ve kiralarda gözle görülür artış yaşandı. Yapılan %30 zam ile asgari ücretin 5.500 olmasından sonra, gayrimenkulden perakendeye kadar birçok sektör zam yaptı. Ev kiraları 2 günde 500 ile 1000 TL arasında artış gösterirken, temel gıda maddelerinin fiyatlarında etiketlerdeki fiyatlar artmaya başladı..

ASGARİ ÜCRETLE FİYATLAR YÜKSELİŞE GETİ

Asgari ücrete zam açıklamasının hemen ardından herhangi bir maliyet artışı olmamasına rağmen bazı sektörler harekete geçti. Asgari üret zammı ile kiralık konutlarda ve raflardaki ürünlerin fiyatlarında ani bir yükseliş gerçekleşti.

KİRALARA VE RAFTAKİ ETİKETLERE ZAM GELDİ

Ev kiralarında 2 günde 500 ile 1000 TL arasında bir artış meydana geldi. Asgari ücret zammından sonra kiralık konutların fiyatları uçtu. Zam açıklanmadan önce 4 bin 500 TL olan bir evin aylık kirası, asgari ücret zammı açıklandıktan sonra 5 bin TL’ye yükseldi.

ASGARİ ÜCRETTEN SONRA ZAMLANAN MARKET ÜRÜNLERİ HANGİLERİ

Asgari ücrete yapılan Temmuz zammının ardından zammın gündeme geldiği bir diğer sektörde perakende oldu. Raflardaki ürünlerin etiketleri, yeni asgari ücret belli olduktan sonra hızlıca değiştirildi. Özellikle temel gıda maddelerinde artış yaşandı. Zamdan önce ortalama 10 TL'ye satılan 1 litrelik süt 15 TL'ye, litrelik ayçiçeği yağı 34 TL'den 40 TL'ye, 1,5 litrelik su 2.5 TL'den 3 TL'ye, zeytinin kilo fiyatı 60 TL'den 75 TL'ye, 15’li yumurta 20 TL'den 25 TL'ye yükseldi.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Her zaman olduğu gibi temizlikten gıdaya kadar birçok üründe fiyatlar arttı. Birileri bu bulanık havada vurgun yapıyor” dedi. Aynı fırsatçılığın Rusya ve Ukrayna savaşıyla da yapıldığını vurgulayan Ağaoğlu, “Dünyanın 2 büyük tahıl ülkesinin savaşını izledik yakın zamanda. Fiyatlar savaş başladığında da çok yükselmişti. Aynı fırsatçılığı o zaman da yaptılar” açıklamasında bulundu.

Fırsatçılığa karşı uygulanan yaptırımların değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Ağaoğlu, şunları ekledi:

“Fırsatçılığın cezasının 1-3 yıla çıkarılması konusu Mecliste bekliyor. Bu cezalara paraya çevrilemez ve ertelenemez ibaresi koyulmalı. Böylece kimse stokçuluk yapamaz. Devlet denetiminin sıkılaştırılması lazım. Ayrıca ürünlerin üzerinde alış-satış fiyatı yazmalı." dedi..