Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadelere yer verdi : “Sene sonu itibarıyla en az enflasyon kadar bir artışın yapılması bekleniyor. Devletin çeşitli çevrelerince sıklıkla dillendiriliyor. ünkü bu dönemde hayat pahalılığı enflasyon altında sabit dar gelirli, orta gelirli baya ezildi. Asgari ücretin belirlenmesine 2 ay kaldı. Ancak şimdiden rakam tahminleri yapabiliyoruz. O da şöyle ki sene ortasında asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam ara bir zamdı. Sayın Cumhurbaşkanının söylemiş olduğu gibi geçici bir önlemdi.

TUTAR YÜZDE 35-40'LARA TEKABÜL EDİYOR’

O dönemde yüzde 42’lik bir enflasyon varken yüzde 30’luk bir artış yapıldı. Yani asgari ücretlinin 2022’nin ilk 6 ayında alacağı yüzde 12’lik bir fark var. Geçen ay sonu itibarıyla da enflasyon yüzde 52 olarak açıklanmıştı. Buradan bakacak olursak da yüzde 22’lik bir fark var. Yani yüzde 22+ bu sene son 3 ayın çıkacak enflasyonu kadarlık bir enflasyon ortaya çıkmış olacak. Bu tutar da yüzde 35-40'lara tekabül ediyor.

En az yüzde 40’lık bir artışla 5 bin 500 TL olan asgari ücret 7 bin 700 TL’ler seviyesine geliyor.

REFAH PAYININ EKLENMESİYLE BİRLİKTE NE KADARLIK BİR ASGARİ ÜCRET BEKLİYORSUNUZ?

Daha önce enflasyonist ortamlarda sosyal refah payı düzenlemesi yapıldı. Bu enflasyon toplu iş sözleşmesine Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aldığı tutarların üzerinde bir tutar belirleniyor. Burada yüzde 40’lık bir enflasyon artışıyla beraber asgari ücret 7 bin 700 TL’ye gelecek. Sosyal refah payı düzenlemesi ile de 8 binler seviyesine geleceğini tahmin ediyoruz."

VATANDAŞLARIMIZ RAHAT NEFES ALACAK

Milliyet Gazetesi'nden Yazar Abdullah Karakuş'a konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise asgari ücret artışıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Burada yapılacak şey, fiyat artışlarının karşısında vatandaşımızın alım gücünü arttıracak tedbirlerin ortaya konulmasıdır, klasik bir klişedir, ama onu yapıyoruz. Hükümetin önceliklerinden birisi enflasyonun altında vatandaşımızı ezdirmemektir. Bunun için neredeyse her Bakanlar Kurulundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız alınan tedbirleri açıklıyor. Geçtiğimiz sene biliyorsunuz asgari ücret 1 yıl içerisinde iki kez yükseltildi. Şimdi de, yılsonu itibariyle bir miktar refah payını da koyarak herkesin tatmin olacağı, iyi oldu diyebileceği bir asgari ücret gündeme gelecektir. İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla da vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır."