Ankara’nın göbeğinde Milli Eğitim Bakanlığının dibinde Devlet anaokullarının ücretleri velilerin ceplerini yakıyor.

 Bakan Mahmut Özer okul öncesinde okullaşmayı arttırmak isterken maalesef Ankara’nın göbeği çankaya’da bakanlığa neredeyse yürüme mesafesinde olan devlet anaokullarında kulüp ücretleri okul idareleri tarafından en yüksek miktardan belirlenerek veliler mağdur ediliyor. Üstelik Devlet anaokullarına baktığımızda belirlenen fiyatların ağız birliği yapılmışçasına tümünde en yüksek ve aynı fiyattan belirlendiğini görmekteyiz. Bakanlık durumu görmek isterse ankaya’da bulunan ankaya Nezih Sayan Anaokulu, ankaya Atatürk Anaokulu, ankaya Akgül Ulusoy Anaokulu gibi Devlet anaokullarına bakarak görebilirler.

Ayrıca ücretlerini en yüksekten belirlemiş Devlet Anaokullarının Okul Aile Birliği kararları ile toplanan sözde bağış/aidatlara da bakılmasını tavsiye ederiz.

Bakan ÖZER’in özellikle çok önemsediği okul öncesinde okullaşma oranının artması konusu, görünen o ki devlet anaokullarının ücretlerini özel okullar ile yarışırcasına en yüksek fiyatlardan belirlenmesinden dolayı biz zaman sonra sekteye uğrayacaktır. ünkü birçok veli, Devlet anaokullarının idareleri tarafından belirlenmiş olan ve bellerini büken bu yüksek fiyatlarından dolayı anaokullarından almayı düşünmeye başlamış durumda.

09/02/2022 tarihli ve 43133866 sayılı Makam Oluru ile yapılan son değişiklikler dahil Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları ocuk Kulüpleri Yönergesi ’ne son güncel haline göre, Devlet Anaokullarına yapabilecekleri en az ve en fazla kulüp ders saati ücretleri de MEB tarafından belirlenmiş durumda.

Bu kapsamda Devlet Anaokulları isterlerse, en düşük bir kulüp ders saati ücreti 3,29 TL (0,235445x140/10 ) ya da en yüksek bir kulüp ders saati ücretini 8,24 TL (0,235445x140/4) olarak belirleyebilir.

Fakat her ne hikmetse Ankara’nın göbeği ankaya’da ( Türkiye’nin özelinde ankaya bir örnek !) Devlet okulları okulöncesinde okullaşmaya katkı vermek adına ve öğrencilerin okullara kayıtlarını kolaylaştırmak yerine en yüksek fiyattan belirleyerek okul öncesinde okuyan velilerin öğrencileri için bir kulüp ders saati ücretlerini sanki bir özel okulmuş gibi en yüksekten belirliyorlar.

Kulüp için toplanan paralardan artan miktar, okul-aile birliğinin hesabına aktarılır

Devlet Anaokulları özel okullar gibi kar amacı güden okullar değillerdir. Sanırım bu anaokulları asıl amaçları kar amacı gütmeden öğrencilere eğitim öğretim hizmet vermeyi unutmuş olacak ki en yüksek fiyatlardan kulüp ders saati ücretlerini belirliyor. Ama asıl unuttukları husus Devlet anaokulunda kulüp derslerinin açılmasındaki amaç okullarının aile birliklerinin hesaplarının dolması değil öğrencilerin her türlü sosyal alanlar dahil gelişimlerinin ve eğitim öğretimlerinin sağlanmasıdır. Gelin size üç örnek üzerinden Devlet Anaokullarında belirlenen ücretler üzerinden nasıl da velilerin ceplerinin yandığını ve bellerinin büküldüğünü ve akabinde de okul öncesinde okullaşma oranlarına ters etki ettiğini gösterelim.
  1. Devlet Anaokulu bir kulüp ders saati ücretini en düşük tarifeden belirlerse ;
Günlük ( 6 ders saati) olarak 3,29*6=19,74 TL
Haftalık (5 iş günü) olarak 19,74*5= 98,7 TL
Aylık ( 4 Hafta/20 İş günü) olarak 98,7*4= 394,8 TL şeklinde alacaktır.
Görüleceği üzere devlet anaokulu bir kulüp ders ücretlerini en düşük dereceden belirlerse bir öğrenci için ödenecek aylık para 394,8 TL dir.
  1. Devlet Anaokulu bir kulüp ders saati ücretini 5 TL olarak belirlerse (çoğu okul velileri ve öğrencilerin okul öncesine devamlarını düşünerek birim ders ücretini de 5 TL olarak belirlemektedir Ankara ankaya’daki okullar hariç);

Günlük ( 6 ders saati) olarak 5TL*6=30 TL
Haftalık (5 iş günü) olarak 30 TL *5= 150 TL
Aylık ( 4 Hafta/20 İş günü) olarak 150 TL*4= 600 TL şeklinde alacaktır

Bu durumda bir kulüp ders ücretini 5 TL olarak belirleyerek öğrencilerin okul öncesinde okullaşma oranını düşünen Devlet Anaokulunda velinin ödeyeceği aylık para 600 TL olacaktır.
  1. ankaya’daki Devlet Anaokulları gibi özel okullarla yarışırcasına bir kulüp ders saati ücretini ise en yüksek ücret olan 8,24 TL olarak belirlerse;

Günlük ( 6 ders saati) olarak 8,24 TL*6=49,44 TL
Haftalık (5 iş günü) olarak 49,44 TL *5= 247,2 TL
Aylık ( 4 Hafta/20 İş günü) olarak 247,2 TL*4= 988,8 TL şeklinde alacaktır.

Görüldüğü gibi en yüksek fiyattan tutan devlet anaokulunda bir öğrenci için veli bir aylık olarak 988 TL para verecektir normal anaokulu ücreti 240 TL’yi de işin içine katarsak 1230 TL oluyor. Ayrıca her ay 4 hafta çekmediğini ve çoğu ayın 20 iş gününden fazla olduğunu düşünecek olursak bu rakam 1500 ila 2000 TL arasında değişiyor. Okul açısından baktığımızda ise bu rakam bir öğrenci için bir rakamdır. 100 öğrenci için ise rakam aylık 150.000 TL ile 200.000 Tl arası olabiliyor.

Bir de bu tip okullar bu yüksek fiyatların yanında sözde Okul Aile Birliği kararları ile 350 TL aylık sözde bağış/aidat toplayabiliyorlar. Bir de bazıları Kırtasiye ücreti adı altında toplam yıllık 1000- 1200 TL toplayanlar da olabiliyor.

1500-2000 arası Devlet Anaokuluna para veren bir veliyi düşünün ayrıca 350 TL (zorunlu) bağış verdiğini düşünün bir de sözde yıllık 1000-1200 TL kırtasiye ücreti ile birlikte üstüne Ankara gibi büyükşehirde mesafelerin uzun olduğunu da düşünecek olursanız minimum 1000 TL de servis ücreti verdiğini düşünecek olursanız; bir veli okul öncesine giden öğrencisi için 1500-2000 TL’si devlet Anaokuluna olmak üzere toplamda 3000 TL civarı para harcıyor.

4250 TL asgari ücret ile çalışan bir veli maaşının en iyi ihtimal servis ücreti olmadığını düşünecek olursak 1500-2000 TL’sini Devlet anaokuluna verirse nasıl evini geçindirecek ? Bu durumda çocuğunu Devlet Anaokulundan alma yoluna gidebilecektir ki bunu düşünen bir çok veli olabilir!

Bu şekli ile de Bakan ÖZER’in önemsediği okul öncesinde okullaşma oranı maalesef ankaya özelinde olduğu gibi Devlet Anaokullarının kulüp ders ücretlerini en yüksek fiyattan belirleyerek velilerin bellerini bükükleri için maalesef sekteye uğrayacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığını bu işi araştırmaya ve velilerin belini büken bu durumdan kurtaracak adımlar atmasını bekliyoruz.