ANKARA Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Afrika Anayasa Yargısı Konferansı'nda yaptığı konuşmasında, "Bireysel başvuru sisteminin yürürlüğe girmesi, Avrupa insan hakları hukuku ile Türkiye'nin ulusal hukuku arasındaki ilişkiyi kökten değiştirmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek Mahkemeden yapılan açılamaya göre, Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen konferansın 6. Kongresi'ne katılan Arslan, buradaki konuşmasında uluslararası antlaşmaların konumuna ilişkin anayasal hükümlere ve Türk Anayasa Mahkemesinin uluslararası insan hakları sözleşmelerini yorumlama ve uygulama biçimine değindi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 90'ıncı maddesinin uluslararası antlaşmaların iç hukuk sistemindeki yeri ile ilgili olduğunu bildiren Arslan, bu maddenin uluslararası antlaşmaların normlar hiyerarşisindeki yerine ilişkin sorulara cevaplar verdiğine işaret etti. Söz konusu maddede antlaşmaların Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurulamayacağının belirtildiğini ifade eden Arslan, Türk Anayasa Mahkemesinin uluslararası hukukla olası çatışmaların önlenmesinde hayati bir rol oynadığının altını çizdi.

Anayasal haklarla ilgili davaların karara bağlanması söz konusu olduğunda Anayasa Mahkemesinin uluslararası yükümlülükleri dikkate aldığını aktaran Arslan, sistematik olarak uluslararası belgelere atıfta bulunulduğunu ifade etti.

Arslan, "Bireysel başvuru sisteminin yürürlüğe girmesi, Avrupa insan hakları hukuku ile Türkiye'nin ulusal hukuku arasındaki ilişkiyi kökten değiştirmiştir." ifadesini kullandı.

Zühtü Arslan, Türk Anayasa Mahkemesinin olası ihtilafların azaltılmasında ve anayasal hükümlerin uluslararası antlaşma hükümleri doğrultusunda yorumlanmasında çok önemli bir rol oynadığını belirtti.