Almayn nitelikli eleman almak istiyor. Belirli mesleklerden göçmen işçi ihtiyacına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. Alman Hükumeti, ekonomide durgunluk yaşanmaması için nitelikli işgücü açığını kapatmak istiyor. Bunun en pratik yolu da göçmen işçi almak.

İş gücü açığı nedeniyle ekonomisi daraltma riskiyle karşı karşıya bulunan Almanya "nitelikli işçi" olarak tanımladığı göçmenlere ihtiyaç duyuyor.

Ülkeyi göçmenler için cazip hale getirmek isteyen Alman hükümeti bunun için yeni bir plan hazırladı. Almanya alışma Bakanlığı tarafından açıklanan yeni plana göre  göçmenlik için mevcut bürokratik engeller azaltılacak, vatandaşlık süresinde kısaltma yoluna gidilecek ve çok uluslu vatandaşlık kolaylaştırılacak.
Alman hükumeti tarafından devreye sokulacak olan puan bazlı vize sistemine geçilmesini öngören plan nitelikli işçilerin ülkeye yerleşmesini kolaylaştıracak. 

Peki hangi meslekler Almanya için nitelikli iş kapsamına giriyor? Almanya hangi alanlarda hangi branşlarda nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuyor? Almanya'nın ihtiyaç duyduğu nitelikli meslek grupları hangileri?

Almanya'da çalışmakta istekli olan ve ülkeye çalışmak için gelmek isteyen nitelikli iş gücüne yol göstermeyi amaçlayan hükümet "Make it in Germany" (Almanya'da hayat kurun) adlı bir internet sayfası hazırladı. 
Almanya Ekonomi Bakanı Robert site için hazırlanan bir YouTube videosunda Almanya'da çalışmayı düşünenlere şu cümlelerle seslendi:
"Almanya'da şu anda pek çok şey oluyor" diyen bakan, Alman ekonomisinin iklim nötr olmayı hedeflediğini, dijitalleşmenin yeni iş fırsatları yarattığını, yeni şirketlerin piyasaya girdiğini ve ülkenin geleceğine yatırım yaptığını belirtti.
İyi bir çalışma ortamı ve yüksek hayat kalitesi sunduklarını da vurgulayan Habeck "Yine de hala becerilerini, uzmanlıklarını ve tutkularını Almanya'ya getirmek isteyen kişi arayışındayız" dedi.

İşte Almanya'da aranan meslekler listesi ve ihtiyacın yüksek olduğu branşlar:

  • Mühendisler : Otomasyon teknolojisi, inşaat, mimarlık, otomotiv sanayi - elektrikli ulaşım ve sürücüsüz ulaşım dahil, yenilenebilir enerjiler, çevre koruma ve yapay zeka 
  • İletişim teknoloji uzmanları: Yazılım geliştirme, uygulama destek, IT güvenliği, veri bilimi
  • Bilim insanları:
  • Biyo teknoloji, kimya, enerji ve çevre mühendisliği, tıbbi mühendislik, eczacılık, fizik 
  • Hekimler
  • Hemşireler ve bakıcılar: Hasta, çocuk ve yaşlı bakımı
  • Yetenekli zanaatkarlar: İnşaat ve gelişim, metal ve elektronik, ahşap ve plastik, endüstriyel temizlik, el yapımı gıda ürünleri, sağlık ve kişisel bakım, grafik tasarım, giyim, tekstil ve deri endüstrisi
  • Yemek ve konaklama sektörü profesyonelleri