Toplu sözleşme ve zam teklifine ilişkin soruları da yanıtlayan Ali Yalçın'ın açıklamaları şöyle:

"Biz teklifimizi açıklarken, Kamu İşveren Heyeti'nin de ilk teklifini görüşmelerin başladığı gün verilmesi yönünde çağrı yapmıştık. Bugün belirlenen görüşme takvimine göre Kamu İşveren Heyeti 12 Ağustos'ta ilk teklifini sunacak. Bizim taleplerimiz net, Kamu İşveren Heyeti'nin 12 Ağustos'a kadar beklemesine gerek yok. Bu tarihten önce teklifini sunabilir ve sunmalıdır da"
"Kamu İşvereni tarafı da emek tarafı da hakkın teslimi, adaletin tesisi, insani kalkınma ve adil gelir dağılımının gereği için cümle kurmalı, cömert olmalı, empatik tavrı esas almalıdır. Toplu pazarlık masasını ve sürecini, maaşları ve ücretleri artıran bir mekanizmadan ibaret göremeyiz. Bu masa, maaş ve ücretler yanında, hakları da fırsatları da imkanları da artırmak için vardır. Bu masada bencilliğe de cimriliğe de yer olmamalıdır. Sorunların mertçe konuşulduğu, bölüşümün cömertçe gerçekleştiği bir zemin olmalıdır. Bu dönem, 5. Dönemde yapılan hataların, ihmallerin ve/veya bilinçli tutumların gerçekleşmeyeceği inanç ve kanaatindeyiz."
"Son 10 yılda gerçekleşen enflasyonun hedef ve tahmin verileriyle yapılan kıyaslamasında iki kattan daha yüksek farklılıkların oluştuğu, kamu görevlilerinin maaşlarında yapılan artışın neredeyse her altı aylık dönemde enflasyonun altında kaldığı herkesin bildiği, dillendirdiği, Kamu İşveren Heyetinin ise görmezden geldiği veriler olarak karşımızda duruyor." 
"Toplamda yüzde 14,74 düzeyinde maaş ve ücret artışı öngörülen 5. Dönem Toplu Sözleşmenin yürürlük tarihinden bugüne kamu görevlilerinin maaşlarında yüzde 24,29, dolar kurunda yüzde 46,05, avro kurunda yüzde 54,50, altın fiyatında yüzde 71,33 oranında artış gerçekleşti. Sözün özü enflasyon karşısında eriyen maaş ve aylıklar, döviz ve altın karşısında kelimenin tam anlamıyla kuşa döndü."
 "Genel toplu sözleşmeye ilişkin teklif paketinin, 40'ı geçmiş dönem Memur-Sen toplu sözleşme kazanımları, 51'i ise bu sözleşmeye mahsus ortak çalışma ürünü olmak üzere toplam 91 teklifi Memur-Sen ve Kamu-Sen'in ortak teklifi olarak masaya sunulmuştur."
"Biz teklifimiz açıklarken, Kamu İşveren Heyeti'nin de ilk teklifini görüşmelerin başladığı gün verilmesi yönünde çağrı yapmıştık. Bugün belirlenen görüşme takvimine göre Kamu İşveren Heyeti 12 Ağustos'ta ilk teklifini sunacak. Bizim taleplerimiz net, Kamu İşveren Heyeti'nin 12 Ağustos'a kadar beklemesine gerek yok. Bu tarihten önce teklifini sunabilir ve sunmalıdır da."