Bugün, 14 Temmuz 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Akreditasyon uygulaması meslek yüksekokullarındaki kaliteyi artıracak

- Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğinin YÖKAK'tan aldığı yetkiyle yapacağı akreditasyonla, müfredat eksikliklerinin giderilmesi ve kazanımlarda standardın yakalanması hedefleniyor - Dernek başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbı

Genel 18.11.2023 13:42:48 0
Akreditasyon uygulaması meslek yüksekokullarındaki kaliteyi artıracak

SAKARYA (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - Yükseköğretim Kalite Kurulundan (YÖKAK) 83 ön lisans programında akreditasyon yetkisi alan Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK), meslek yüksekokullarında eğitim kalitesini arttırmayı ve nitelikli iş gücünün sektörlerde yer almasını hedefliyor.

"Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi"ni alan MEDEK'in başkanı ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, AA muhabirine, Türkiye'de hızla gelişen sanayi sektöründe nitelikli istihdam ihtiyacının giderek arttığını söyledi.

Bu çerçevede meslek yüksekokullarının daha çok ilgi gördüğüne dikkati çeken Sarıbıyık, okulların müfredatları ve kalite döngüsüyle ilgili kısımlarda sıkıntıların yaşanabildiğini dile getirdi.

Sarıbıyık, meslek yüksekokullarının eğitim müfredatlarındaki eksikliklerin giderilmesi ve öğrenim kazanımlarında belli standartların yakalanması adına, elde ettikleri tecrübeyi kullanmak için dernek kurduklarını anlattı.

Dernek olarak meslek yüksekokullarındaki programların akreditasyon süreçlerine yönelik çalışma hazırladıklarını aktaran Sarıbıyık, "Derneğin değerlendirilmelerinden geçen meslek yüksekokullarımız ortak müfredat uygulaması gibi daha nitelikli olduğuna dair belgelenmiş olacak. Bu belgeyle mezun olan öğrencilerimiz çok daha kolay iş bulacak. Aynı zaman akredite birimlerimizin Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin logosunu kullanarak verdiği diplomaların, Avrupa'nın her yerinde geçerli hale gelmesi sağlanmış sağlanacak." diye konuştu.

- "Meslek yüksekokullarının önünün açılması anlamına geliyor"

Sarıbıyık, çalışmaya destek veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, ortak çalışma yaptıkları üniversiteler ve diğer kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

Akreditasyon sürecine ilişkin de bilgi veren Sarıbıyk, derneğin web sayfası üzerinden başvuruları toplayacaklarını, ön değerlendirmenin ardından ilgili alandaki uzman öğretim üyeleri ve sanayicilerle okullara ziyaretler yapılacağını bildirdi.

Ziyaretler neticesinde bilgi, beceri ve yetkinliklerin değerlendirilmesinin ardından akreditasyon işleminin gerçekleşeceğini kaydeden Sarıbıyık, "Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi logosunu diplomalarında kullanmaya başladıktan sonra Avrupa'nın her yerinde rahatlıkla diplomaları geçerli hale gelmiş olacak. Bu da aslında meslek yüksekokullarının önünün açılması anlamına geliyor." dedi.

Sarıbıyık, Türkiye genelinde uygulanmaya çalışılan "+1 uygulamalı eğitim" modeline öncülük etmeye çalıştıklarını vurguladı.

Türkiye'deki birçok üniversitede bu modelinin uygulandığına işaret eden Sarıbıyık, "Bu sayede bizim de mottomuza uygun şekilde üniversitelerimiz artık bilgiyi beceriyle bütünleştirerek, nitelikli insan yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu akreditasyonu, meslek yüksekokullarının önemini ve Türkiye'deki niteliğini arttırmaya yönelik çalışmalardan biri olarak değerlendiriyoruz ve öncülük etmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "MEDEK olarak 3 farklı alanda çalışma yaptık"

Sanayinin büyümeyi istediğinin ancak nitelikli ara eleman bulmakta zorlandığının altını çizen Sarıbıyık, şöyle devam etti:

"Nitelikli insanla, öğrenim kazanımlarına dair bilgi beceri ve yetkinliği tam almış insanı kastediyoruz. Bunun da standardı yok. Standardını oluşturmuş olduk. Bu standart sayesinde iş dünyası da artık bir işletme makineci alacaksa, Türkiye'nin neresinden gelirse gelsin bu akreditasyona sahip mezunların, aynı standartlarda ve aynı kalite döngüsünde yetiştiğini, aynı kabiliyetlere sahip olduğu bilecek. Bu da iş dünyasının arayıp bulamadığı bir şey aslında."

Sarıbıyık, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile entegre çalıştıklarını belirterek, "MEDEK olarak 3 farklı alanda çalışma yaptık. Teknik, sosyal ve sağlık alanlarda derneğimiz, şu anda 83 ön lisans programında YÖKAK tarafından akredite yapma yetkisi almış durumda." ifadesini kullandı.

MEDEK Başkanı Sarıbıyık, akreditasyon başvurularının 1 Ocak 2024 itibarıyla "www.medek.org.tr" adresinden alınacağını da sözlerine ekledi.

Yorum

Meclis'ten Yoğun Mesai Kararı: 24 Temmuz'a Kadar Aralıksız Çalışacak! Gündemde Zeytinlikler ve Yeni Ekonomi Paketi!

Ek Ders Ücretleri Güncellendi: Ücretli Öğretmenler Ne Kadar Alacak?

AGS’de Olağan Dışı Karar: Geç Gelen Adaylara Sınav Hakkı Tanındı

THY'den Dev Kabin Memuru Alımı: Dört Farklı Kategoriyle Binlerce Aday Aranıyor!

3600 Ek Gösterge İçin Yeni Torba Yasa Geliyor: Milyonlarca Memura Umut

Ortaokul Kayıtları Başlıyor! Veliler Dikkat: MEB'den Otomatik Kayıt ve Şube Kurası Dönemi!

Temmuz zamlı memur maaşları resmen açıklandı! 2025 zamlı maaş bordrosu görüntüle

Lise Taban Puanları 2025! LGS Tercihleri Başladı: İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye Geneli Anadolu Lisesi Taban Puanları Ne Durumda?

Kayseri Valisi Çiçek'ten Uyuşturucuya Savaş İlanı: "Hiçbir Gencimizi Feda Etmeyeceğiz!"

Yaz Tatilinde Ek Ders İmkanı: Öğretmen Alımları Yeniden Başladı

Öğretmenlerin 2025 Temmuz Maaşları Açıklandı! Maaşını Öğren

MEB 2025-2026 Eğitim Takvimini Açıkladı: Okullar Ne Zaman Açılıyor, Ara Tatiller Ne Zaman?

Emniyet Teşkilatına Ek Maaş Zammı Yolda! Ali Yerlikaya'dan Kritik Açıklama: "Eşitleme Yapılacak!"

Öğretmenlerin-memurların 14 günlük maaş zam farkı ödeme tarihi netleşti

Emeklilikte Profesörlük Yükselemiyor! 3 Yıl Kuralı Akademisyenleri Nasıl Etkiliyor?

AGS Sınavı Tamamlandı: Adaylardan İlk Yorumlar Geldi

LGS 2025 İllere Göre Tam Puan Sayısı ve Başarı Sıralaması

LGS soruları, tam puan alanların illeri ve okulları TBMM gündemine taşındı

Okullar Açılmadan Norm Fazlası Atamaları Başlıyor: Takvim Netleşti

Okul Yöneticileri Bürokrasiye Gömüldü: MEB'e Görev Dağılımı Çağrısı

MEB'den Özür Grubu Atamalarında Radikal Değişiklik! İl/İlçe Emri Uygulaması Son Buluyor Mu?

MEB’den LGS sorularda ilişkin önemli açıklama

Akademi Giriş Sınavı AGS Adayı Öğretmenlere Mesaj Var

Proje Okullara "Özel Program" ve "Özel Proje" Odaklı Eğitim Modelleri Geliyor!

Yıllara Göre LGS'de Tam Puan Alan Öğrenci Sayısı

Seyhan Nehri'nde Facia: Kaybolan Uzman Çavuş Musa Çal'ın Cansız Bedenine Ulaşıldı!

Memurların 14 Günlük Maaş Farkları Hesaplara Düşmeye Başladı! İşte Derecelere Göre Ödeme Detayları!

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Ek Ders Hamlesi: Uzmanlara ve Başöğretmenlere Yeni Tarife

15 Temmuz Anma Törenlerinde Öğretmenlere Önemli Görevler! MEB'den Branşlara Özel Tebliğ!

Çorum'da Rekor Promosyon: Öğretmenlere 80 Bin TL Nakit Ödeme!

Yükleniyor

YAZARLAR