Bugün, 25 Mayıs 2025 Pazar
  • BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

AK Parti'de milletvekilliği aday adaylığı başvuru şartları belli oldu

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz: - 'Başvuru aidatının, AFAD'a bağış şeklinde ödenmesine karar verdik. Bağışlar, yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin l

Politika 13.03.2023 13:24:48 0
AK Parti

ANKARA (AA) - AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partilerinden milletvekili aday adayı olacakların başvuru aidatlarını, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) bağış şeklinde yatıracaklarını belirterek, "Bağışlar, yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin lira şeklinde olacak." dedi.

Yavuz, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzaladığını hatırlattı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 14 Mayıs'ta yapılacak seçim çerçevesinde istifa etmesi gerekenlere, 16 Mart Perşembe günü saat 17.00'ye süre tanıdığını anımsatan Yavuz, seçimlerin yenilenmesi kararının ardından, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun toplanıp bazı kararlar aldığını söyledi.

Bu doğrultuda aday usul ve esaslarını belirlediklerini aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

"Aday usul ve esasları kapsamında, müracaatların il başkanlıkları ve genel merkez nezdinde alınması kararı verildi. Aday müracaatlarının 16 Mart Perşembe günü saat 21.00'e kadar devam edeceğini karara bağladık. Başvuru aidatının bu dönem alınmayacağını Sayın Cumhurbaşkanı'mız seçim yenileme kararı verirken açıklamıştı. Başvuru aidatının bu dönem alınmamasına ve bunun yerine deprem bölgesi hesapları kapsamında AFAD'a bağış şeklinde bunun ödenmesine karar verdik. Bağış yapılmak suretiyle hiçbir aidat almadan bu süreci geçireceğiz. Bağışlar da yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin lira şeklinde olacak. Daha önceki yıllarda da hep böyle olmuştur. Buna özellikle dikkat ettik bu dönemde de. Her dönem işi nasıl yürüttüysek ve hangi oranları kullandıysak, bu dönemde bu ve benzeri bütün konularda aynı şeyi yaptık. Yani her dönem en yüksek aidatın yarısı kadar kadın ve genç adaylardan alıryorduk, onların da yarısı kadar engelli adaylardan alıyorduk. O oran değişmedi."

Yavuz, bu bağışların, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından yapılmış olmasını karara bağladıklarını dile getirdi.

- "3 bin ton kağıt israfı önlenmiş olacak"

Bu dönem aday müracaatlarını elektronik ortamda alacaklarını belirten Yavuz, elektronik ortamda müracaat almaya, ilk kez geçen dönem, mahalli idareler seçimlerinde başladıklarını, bu sefer milletvekili seçiminde de bunu uygulayacaklarını söyledi.

Böylece en başta 3 bin ton kağıt israfını önlemiş olacaklarının altını çizen Yavuz, "Anlık raporlama, değerlendirme gibi avantajları olacak bu sistemin. Yine bu sistem sayesinde dosya zamanında girilmedi, saati geçti, kenarda unutuldu gibi hiçbir soruya muhatap olmayacağız." diye konuştu.

Yavuz, her aday adayından 6 maddelik "milletvekili taahhütnamesi" alacaklarını belirterek, bu taahhütnamenin, geçmiş dönemki taahhütnamelere göre kapsamının daha geniş olduğunu kaydetti.

Teşkilat temayül yoklamasının usul ve esaslarını da belirlediklerini aktaran Yavuz, "Bu kapsamda 'e-temayül' şeklinde yapacağımız teşkilat temayül yoklamasını, bütün Türkiye'de tek günde, 19 Mart itibarıyla saat 10.00-17.00 arasında yapmış olacağız." dedi.

- "Bir kısım partilerle görüşme halindeyiz"

Yavuz, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"DSP ve ANAP'ın Cumhur İttifakı'na katılması söz konusu mu? Böyle bir davette bulanacak mısınız? HÜDA PAR'ın Cumhur İttifakı'na katılımı olacak mı?" sorusuna Yavuz, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız seçim yenileme kararı verir vermez, çok hızlanan bir tablo söz konusu. Bu daha da hızlanarak ilerleyecek. Çünkü her şeyin bir zamanı var bu süreçte. Saniyeler, dakikalar, saatlerin çok büyük önemi var. Biz de bir kısım partilerle görüşme halindeyiz." yanıtını verdi.

MHP ile kurulan birlikteliğin muhkem bir şekilde sürdüğünü, Cumhur İttifakı'nın bir bileşeni olan BBP ile çalışmaların sorunsuz devam ettiğini belirten Yavuz, bugün HÜDA PAR'ı ziyaret edeceklerini, bu sürecin de kısa sürede nihayete ereceğini umduğunu söyledi.

Yavuz, Yeniden Refah Partisi ile bir temaslarının olduğunu, bu sürecin de işlediğini ifade ederek, "Bu söylediğim partilerin dışındaki gelişmelere ilişkin herhangi bir bilgiye sahip değilim." dedi.

- "Herkesten müracaat alıyoruz"

"AK Parti'de milletvekili aday adaylığı için başvurucu ücreti AFAD'a bağış şeklinde olacak. Aynı şey cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında da olacak mı? Kampanyaya destek çağrısı yerine AFAD'a bağış mı olacak?" sorusu üzerine Yavuz, bu kararların, yetkili kurullarda görüşülüp karara bağlandığını, bununla ilgili başlayan veya işleyen bir sürecin olmadığını kaydetti.

"Üç dönem kuralına ilişkin bir karar aldınız mı? Adaylık için üç dönem milletvekilliği yapanlar başvuruda bulunabilecekler mi?" sorusuna Yavuz, "Bizim tüzüğümüzde üç dönem kuralı vardı. 2017'de MKYK'ya tamamen yetki bırakıldı. Dolayısıyla MKYK'nın alacağı bir karar. Ona ilişkin herhangi bir karar alınmadı. Dolayısıyla üç döneme takılan ya da üç dönemden daha fazla milletvekilliği yapmış olanlar da dahil herkesten müracaat alıyoruz. Onlar da aday adaylığı müracaatında bulunabiliyor." yanıtını verdi.

Yavuz, müracaatları aldıktan sonra yetkili kurulların bunu değerlendireceğini, bununla ilgili daha vaktin olduğunu söyledi.

"Bazı illerde ortak listeyle girilmesi söz konusu mu? Bununla ilgili ittifaklar arasında görüşme nasıl gerçekleşecek? Bu, illerin temayüllerine nasıl yansıyacak?" sorusu üzerine Yavuz, temayül yoklamasının, AK Parti teşkilatlarının eğilimini belirlemek için yapıldığını, ortak liste ile bir alakasının olmadığını ifade etti.

- "Sandık, milli iradenin yıkılmaz kalesidir"

"Yurt içi ve dışında, Seçim Koordinasyon Merkezlerinin (SKM) son durumu nedir? AK Parti'nin sandıkları korumaya yönelik atacağı adımlar neler?" sorusu üzerine Yavuz, SKM'leri kurduklarını, il, ilçe, yurt dışı SKM başkanlarını belirlediklerini, çalışmalara hızlı bir şekilde başladıklarını kaydetti.

Seçim güvenliğinin, milli iradenin sandığa yansımasının önemli olduğunun altını çizen Yavuz, "Sandık, milli iradenin yıkılmaz kalesidir. Sandık, seçimin namusudur. Hepimiz bu anlamda sandık alanında herhangi bir usulsüzlük olmasın diye çok daha dikkatli ve özenli davranmaya mecburuz." dedi.

Depremlerin yaşandığı bölgelerde büyük oranda nüfus hareketliliğinin olduğuna dikkati çeken Yavuz, şunları ifade etti:

"Seçim günü karşımıza çıkacak hususlardan bir tanesi, deprem bölgesinden başka illere gitmiş olanların oy kullanıp kullanamaması ve nasıl oy kullanıp kullanamayacağı hususudur. Bu konuya ilişkin devletin bütün kurumları kolaylaştırıcı adımlar atıyor. Deprem bölgesinden başka illere giden veya ilçe değiştiren, adres değiştiren vatandaşlarımıza ilişkin peş peşe kolaylaştırıcı kararlar alındı ve uygulanıyor. Seçmen, nerenin seçmeniyse orada oy kullanacak. Biz daha yeni seçim yasalarında değişiklik yaptık. Seçim yasalarında değişiklik yapmasaydık, bugün başka şeyler konuşuyor olacaktık. O kanuni değişikliklerin yapılmış olması katkı sağlayacak bize."

- Taahhütnamede "Türkiye Yüzyılı" vurgusu

Bu kapsamda, hiçbir seçmenin, seçmen olma hakkını kaybetmeyeceğini vurgulayan Yavuz, evi yıkılmış, adresi kapanmış olsa bile seçmen en son neredeyse, oradan seçmen kaydının çıkacağını söyledi.

Yavuz, Türkiye'nin başka şehirlerine gitmiş seçmenlerin, 14 Mayıs'a kadar bulunduğu ile adresini almaması halinde ancak seçmen olduğu ile giderek oy kullanabileceğini belirterek, adres değişikliğinin 'e-Devlet' üzerinden yapılabildiğini anımsattı.

Öte yandan AK Parti'den milletvekili aday adayı olanlara imzalatılan "Milletvekili Taahhütnamesi"nde şu ifadeler yer alıyor:

"14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel seçiminde AK Parti'den milletvekili aday adayı olmuş bulunuyorum. Milletvekili seçilmem halinde, seçim çevremde ikamet edeceğimi, TBMM'nin ve Parti Grubumuzun çalışma usul ve esaslarına uyacağımı, TBMM'nin çalışmadığı veya Partimizce başka bir görevlendirmede bulunulmadığı hallerde bütün zamanımı seçim çevremde geçireceğimi, seçim çevremde bulunduğum süre içerisinde de şehrim ve teşkilatımızla ilgili sorumluluklarımı bihakkın yerine getireceğimi, vatandaşlarımızla olan bağımı sürekli kılacağımı ve bu bağı seçen seçilen ilişkisinden öte gönül birlikteliğine dayandıracağımı, 'Türkiye Yüzyılı' inşasında var gücümle çalışacağımı kabul ve taahhüt ederim."

Yorum

Hava durumunda işler tersine dönüyor, AKOM‘dan yağış ve şiddetli rüzgâr uyarısı!

Fenerbahçe Beko Avrupa şampiyonu! EuroLeague 2024-2025 sezonu şampiyonu Fenerbahçe oldu

Ehliyetlerle İlgili Önemli Düzenleme: Milyonlarca Sürücüye Büyük Kolaylık

MEB’den Ek Ders Ücretleri İçin İdarecilere Soruşturma Uyarısı

Türkiye'nin En İyi İlk 20 Devlet Üniversiteleri Belli Oldu: Boğaziçi Üniversitesinin Sıralaması Şaşırttı

Bakan Tekin Ne Demek İstedi? 'Okula Gerek Yok' Tartışmasına DMM Son Noktayı Koydu!

2025 Kurban Bayramı İkramiyesi Ödeme Takvimi Açıklandı

Tarım bakanlığı 14 ilde çok sayıda işçi alımı yapacak

Bakan Yusuf Tekin'in "Okula Gerek Yok" Sözleri İçin Acil Açıklama

Okullara Yarım Gün Tatil Kesinleşti: Derslerin Yarısı Yapılacak

Öğretmenlerin Bayram Planları Tehlikede Mi? MEB'den Kritik İzin Uyarısı!

Öğretmenler Dikkat! Ders Dışı Egzersiz Çalışmalarında Denetimler Başladı

Memur ve emekli maaşına düşük zam için ilk sinyal geldi

3600 Ek Gösterge, Bayram İkramiyesi ve Maaş Artışı! Kamu Birliği Konfederasyonu’ndan Önemli Açıklamalar

Öğretmen Maaşlarına Temmuz Zammı! Derece Derece Yeni Maaşlar Açıklandı

Maaşlara %3 kesinti geliyor, memur işçi çalışan tüm personeli kapsıyor

Emekli maaş promosyonunda yeni dönem! 20.000 TL’ye varan ödül emeklileri bekliyor

Esenyurt'ta 'Köpek' Tartışması Kanlı Bitti: Komşular Arasında Çıkan Kavgaya Polis Müdahale Etti, 7 Gözaltı!

AÖF öğrencilerine ve sınav görevlilerine ücretsiz hizmet

Milli Eğitim Akademileri Hangi İllerde Kurulacak? İşte Detaylar

Temmuz Zamlı Öğretmen Maaşlarında Net Rakamlar! İşte Derece ve Kademe Bazlı Güncel Rakamlar

Temmuz maaş zammı memur ve emekli maaşları ile birlikte 15 kalemde gelir artışı sağlayacak

Tutuklanan okul müdürüne 219 yıl hapis cezası istenen dava başladı

Memurlara maaş artışı, bayram ikramiyesi, teknik hizmetler ve YHS, 3600 gösterge talepleri açıklandı

İdari İzinde Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Ödenir mi? 2025 Kurban Bayramı İçin MEB'den Net Açıklama!

KPSS'den 55 Puan Alanlara Büyük Fırsat: Dört Belediyede Toplam 308 Memur Alımı Başladı!

MEB’den öğretmenlere ve okul müdürlerine son dakika uyarısı! 16 maddelik uyarı listesi kurumlara gönderildi

4 gün okul 3 gün tatil konusu netleşti! Okullarda haftada 3 gün tatil olacak mu?

Memur maaş zammı için tarih belli oldu, memur maaşına ne zaman zam yapılacak

Öğretmenlerin haziran semineri temmuz ayına mı sarkıyor?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR