Bugün, 8 Temmuz 2025 Salı
  • BIST 100

    9998,2%-1,08
  • DOLAR

    40,02% 0,13
  • EURO

    46,89% 0,11
  • GRAM ALTIN

    4234,97% -1,25
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,06

AFAD'dan toplanma alanları ile ilgili açıklama

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), toplanma alanları ile ilgili bugün bazı medya kuruluşlarında yer alan haberler konusunda yazılı bir açıklama...

Genel 15.11.2020 14:20:02 0
AFAD
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), toplanma alanları ile ilgili bugün bazı medya kuruluşlarında yer alan haberler konusunda yazılı bir açıklama yaptı.
AFAD tarafından yapılan açıklamada, haberlerin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği belirtilerek, 'Bilindiği üzere toplanma alanları; afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlardır. Toplanma alanları ile karıştırılabilen barınma alanları ise afetzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak, çadır kent-konteyner kent kurulacak alanları ifade etmektedir. Belediyeler tarafından belirlenen afet ve acil durum toplanma alanları muhtarlıklar, kaymakamlıklar ve valilikler ile koordineli bir şekilde Tahliye ve Yerleştirme alışma Grubu ana çözüm ortağı İl Jandarma Komutanlıkları tarafından kontrol edilmektedir' denildi.

AFAD tarafından acil toplanma alanı tespit kriterlerinin neler olduğunun da anlatıldığı açıklamada, 'Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor' ifadelerine yer verildi.

İstanbul'da halihazırda 3 bin 21 adet toplanma alanı bulunduğunun belirtildiği açıklamada, 'Bahse konu haberlerde İstanbul'daki toplanma alanları, barınma alanları ile de karıştırılarak, 470 olarak verilmiştir. Oysa İstanbul'da halihazırda 3 bin 21 toplanma alanı, Türkiye genelinde ise 18 bin 910 toplanma alanı bulunuyor. Ayrıca İstanbul'un genel olarak afetlere hazırlığı ile ilgili son 2 yılda yaklaşık 500 toplantı gerçekleştirilmiş, toplanma alanları konusunda da bazı kararlar alınmıştır. Özellikle İstanbul'da yapılaşmasını 2000 yılı öncesi tamamlamış merkez ilçelerimizde toplanma alanlarının sayısında yetersizlik tespit edilmiş bu kapsamda mevcut durumda Afet Toplanma Alanı olarak belirlenen park ve yeşil alanlara ilaveten, asgari standartları sağlayan yeni yapılmış veya güçlendirilmiş okul bahçelerinin de Afet Toplanma Alanı olarak belirlenmesi için çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmalarla il genelinde hali hazırda kişi başına düşen 1.29 metrekare olan ortalamanın 2 metrekarenin üzerine yükseltilmesi ve toplanma alanlarının niteliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir' denildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı:
'Yapılan çalışmalar ile haberlere konu olan Bağcılar, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Sultangazi ve Ümraniye ilçelerinde kişi başına düşen afet toplanma alanı sayısını artırma çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda Bağcılar ilçesinde kişi başına düşen alan 0,68 metrekareden 1,68 metrekareye çıkarılmış olup, haberde konu edilen Fatih Mahallesi'nde kişi başına düşen alan 1,19 metrekareye çıkarılmıştır. Toplamda toplanma alanı sayısı 11'dir. Beşiktaş ilçesinde kişi başına düşen alan 4,56 metrekareden 5,2 metrekareye, toplanma alansı sayısı da 62'ye çıkarılmıştır. Haberde konu edilen Gayrettepe Mahallesi'nde ise kişi başına düşen alan 1,40 metrekareye, toplanma alanı sayısı da 6'ya çıkarılmıştır. Kadıköy ilçesinde 70 adet toplanma alanı olup, kişi başına düşen alan 0,94 metrekareden 1,87 metrekareye çıkarılmıştır. Rasimpaşa Mahallesi'nde kişi başına düşen alan 3,39 metrekareye, Acıbadem Mahallesi'nde ise 1,45 metrekareye çıkarılmıştır. Sultangazi ilçesinde 84 adet toplanma alanı olup, kişi başına düşen alan 3,98 metrekareye, haberde geçen Sultançiftliği Mahallesi'nde kişi başına düşen alan 1,05 metrekareye çıkarılmıştır. Şişli ilçesinde 41 adet toplanma alanı olup, kişi başına düşen alan 0,94 metrekareden 1,16 metrekareye çıkarılmıştır. Haberde geçen Fulya Mahallesi'nde ise 0,50 metrekareye çıkarılmış olup bu sayının artırılması çalışmaları devam etmektedir. Ümraniye ilçesinde toplanma alanı sayısı 101 olup, kişi başına düşen alan 0,50'den 4,38 metrekareye çıkarılmıştır. Haberde geçen İnkılap mahallesinde kişi başına düşen alan sayısı 1,12 metrekareye çıkarılmıştır. Afet toplanma alanlarının kapasite ve kişi başına metrekarenin artırılması çalışmaları, TAMP Tahliye Yerleştirme ve Planlama alışma Grubu ana çözüm ortağı olan Jandarma Genel Komutanlığı koordinasyonunda belediyeler, kaymakamlıklar, muhtarlıklar ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların iş birliği ile devam etmektedir. 3 Kasım 2020 için Kağıthane ilçesinde planlanan Tahliye ve Yerleştirme alışma Grubu Toplanma Alanı tatbikatı yaşanan İzmir depremi sebebiyle ertelenmiştir. Ancak Kasım ayı sonuna kadar bu tatbikatın gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Daha sonra da yılsonuna kadar tüm İstanbul'da yapılması hedeflenmektedir. İstanbul'da ayrıca pilot olarak seçilen Kağıthane ve Zeytinburnu ilçelerinde başlatılan çalışma ile her evin ya da apartmanın girişine en yakın 3 toplanma alanını gösteren afiş asılmaktadır. Vatandaşlarımızın kendilerine en yakın toplanma alanlarını www.turkiye.gov.tr üzerinden öğrenebileceğini bir kez daha hatırlatırız.'
-İHA-
Yorum

Okul Yöneticilerine Resmi Kadro Geliyor: Görev Süresi ve Ek Ders Ücretleri Değişiyor

Okullara Binlerce Temizlik Personeli Alımı Ne Zaman? MEB'den İŞKUR İşbirliğiyle Yeni Dönem Başlıyor!

MEB'den Evde Eğitim Atılımı: Öğretmenlere Boş Gün ve %25 Ek Ders Müjdesi!

Bartın'da Müdür Yardımcısı Sibel Duman Erdemir Hayatını Kaybetti

Lise Eğitiminde Yeni Dönem: MEB'den 3+1 ve 2+2 Sistemleri Mi Geliyor

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

Eğitim İş 8. Toplu Sözleşme Taleplerini MEB Önünde Eçıkladı

Hakkında Hapis Cezası Bulunan Öğretmen Yakalandı!

Temmuz Zammıyla Ek Ders Ücretleri Yükseldi: Öğretmenler Yeni Tarife Bekliyor

Sayıştay'da Görevde Yükselme Yönetmeliği Değişti: Hangi Kadrolar Kapsama Alındı?

MEB’den Eğitim Kurumlarına Yeni Düzenleme: Yönetmelik Resmî Gazete’de Yayımlandı

Öğretmen Seminerleri ve Kursları Ertelendi! MEB'den Yeni Eğitim Yılı Öncesi Kritik Karar!

SSK, Bağ-Kur, Memur Emeklileri Dikkat! Temmuz Zammı Netleşti, Ödeme Takvimi Belli Oldu!

MEB'den Gecikme Açıklaması: Öğretmen Yollukları Neden Hesaba Yatırılmıyor?

Maaşlar yetersiz kaldı, meclisten maaşlara ek zam geliyor

Emekliye 72.500 TL’lik maaş promosyonu dopingi!

3 bankadan borç temizleme uygulaması! Mecliste kabul edildi

Zamlı memur maaşları ve maaş farkı ödeme tarihi! 14 günlük fark ne zaman hesaba yatacak?

Bekçi maaşları yeni zamla yeniden hesaplandı! Bekçi maaşı kaç TL oldu?

Ücretsiz ders kitapları listesi ve dağıtım detayları MEB tarafından açıklandı

Maaş Zammı Bedelli Askerliğe Yansıdı: En Uygun Kredi Faizi Hangi Bankada?

MEB'den Tüm Okullara İlk Yasak Duyuruldu: Öğrenci Velileri Dikkat!

2026 Ziya Gökalp Yılı Olsun! Türk Eğitim-Sen’den Tarihi Çağrı

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik

Uzman ve Başöğretmenlik Takvimi İçin MEB'e Acil Çağrı

Evde Eğitimde Kriz: Öğretmenlere Boş Gün ve %25 Ek Ders Ücreti Verilecek

Sofraların Vazgeçilmezi Yumurta Fiyatlarına Büyük Zam!

Sigara Fiyatlarına Yeni Zam: Imperial Tobacco Ürünleri Rekor Seviyeye Ulaştı

2025-2026 Eğitim Yılında Ücretli Öğretmen Alımı Azalacak Mı? İşte Kritik Detaylar!

Öğretmenlere Özel Diş Tedavisi: MEB’den Sağlıkta Büyük İndirim Hamlesi

Yükleniyor

YAZARLAR