Aday öğretmenlikle ilgili detaylar: Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun TBM'de kabul edilmesinin ardından öğretmenliği 4 kariyer basamağına ayırdı. Bu basamakların ilki Aday Öğretmenlik. Aday öğretmenliğin ardından öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerleri geliyor. Peki Aday Öğretmenlik nedir, şartları nelerdir, nasıl kaldırılır?
 

ADAY ÖĞRETMENLİK NEDİR?

Aday öğretmenlik atanma şartlarını taşıyan öğretmenlerin Milli Eğitim bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak atanmaları ile başlayan süreçtir. Kısaca İlk atamadan öğretmenlik kariyerine kadar olan süreç aday öğretmenlik olarak tanımlanabilir.
 

ADAY ÖĞRETMENLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Milli Eğitim bakanlığı bünyesinde aday öğretmen olabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, yükseköğretim kurumunda mezun olma, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavlarda başarılı olma şartı aranacak. Aday öğretmenlik süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Aday öğretmenler adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucu başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak.
 

ADAY ÖĞRETMENLİK NASIL KALKAR, NASIL ÖĞRTMEN OLUNUR?

Aday öğretmenlik, adaylık sürecini tamamlayan öğretmenlerin Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olan öğremtenlerin adaylıkları kaldırılır ve öğretmenlik süreci başlar. Adaylığı kaldırılan öğretmenler artık MEB'de öğretmen kadrosunda görev yaparlar.
Adaylık Değerlendirme Komisyonu Detayları İçin Tıklayınız

ADAY ÖĞRETMENLİK SÜRESİ KA YILDIR?

Öğretmenlk süreçlerinin ilk basamağı olan Aday Öğretmenlik süreci 1 yıldan az, 2 yıldan fazla olamaz. Bu sirede başarılı olamayan öğretmenler öğretmen olma şansını elde edemezler.