ABD ile in arasında yaşanan Tayvan gerilimi tırmanıyor. İki ülkeyi savaşın eşiğine getirme olasılığı olan gerilimde in tarafı da Washington yönetimi de henüz geri adım atmış değil. Gelişmeler karşısında yeni adım atan ABD, 2 savaş gemisini Tayvan'a yönlendirdi.
Ağustos ayının ilk günlerinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin in ile sorun yaşayan Tayvan’a gitmesinin ardıdan gerilen ABD-in ilişkisini daha da kötüleştirecek bir adım ABD donanmasından geldi.

ABD’li yetkililer tarafından Reuters’a yapılan açıklamada, ABD Donanmasına ait iki savaş gemisinin Tayvan Boğazı’ndan ilerlediği bildirildi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a giderek resmi görüşmeler yapması, in'i öfkelendirmişti. Son yıllarda artan gerilim kapsamında  ABD ile birlikte İngiltere ve Kanada gibi müttefikleri körfezde rutin devriye gezerken in’in tepkisini çekmişti.

Tayvan’ı kendi toprağının bir parçası olarak kabul eden in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyareti sonrasında bölgede askeri tatbikatlar başlatmış ve Tayvan'ı adeta ablukaya almıştı.

ABD DEVRİYESİ 12 SAAT SÜRECEK

Bugün ABD’li yetkililer tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada , ABD donanmasına ait Chancellorsville ve Antietam isimli iki savaş gemilerinin yolda olduğu kaydedildi. Durumun hassasiyeti sebebiyle ismini açıklamayan ABD’li yetkilinin bahsettiği bu devriyenin 8 ile 12 saat sürebildiği bildirildi.

173 metre uzunluğunda olduğu bilinen Chancellorsville’de Tomahawk, Harpoon ve torpidolar başta olmak üzere çok sayıda silah ve mühimmat bulunuyor. Aynı uzunluğa ve teknik özelliklere sahip olan diğer bir gemi olan Antietam da iki adet Sikorsky ya da Seahawk helikopter taşıyabiliyor.

Diğer taraftan konuyla alakalı yapılan resmi açıklamada ise,
 “Gemilerin rutin bir tur yaptıkları kaydedilirken, “Savaş gemilerinin Tayvan Boğazı’ndan geçmeleri ABD’nin özgür ve açık bir Hint Pasifik bölgesine bağlılığını gösteriyor. ABD ordusu, uluslararası yasaların izin verdiği her yerde uçar, denizde ilerler ve hareket eder” denildi.

TAYVAN BOĞAZINDA SIK SIK ASKERİ GERGİNLİK YAŞANIYOR

Dar Tayvan Boğazı sık sık ülkeler arasında askeri gerilimler yaşanmasına sebep oluyor. ABD’nin resmi olarak diplomatik bir bağı olmazken in Tayvan’ı güçle kontrol altına alma seçeneğinin masada olduğunu gündemine almıştı. Tayvan hükümeti de in hükümetinin bölge üzerinde hiç söz hakkı olmadığını açıklamıştı.