Bugün, 16 Temmuz 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    10225,48%-1,28
  • DOLAR

    40,22% 0,13
  • EURO

    46,70% -0,31
  • GRAM ALTIN

    4306,95% -0,26
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,06

9. YARGI PAKETİ SON DURUM NE 9 TEMMUZ 2024 9. Yargı Paketi Meclis'ten geçti mi, ne zaman çıkacak, infaz düzenlemesi var

9. YARGI PAKETİ SON DURUM NE 9 TEMMUZ 2024 9. Yargı Paketi Meclis'ten geçti mi, ne zaman çıkacak, infaz düzenlemesi var mı? İşte yeni 9. yargı paketi içeriği ve maddeleri!

Genel 9.07.2024 11:23:00 0
9. YARGI PAKETİ SON DURUM NE 9 TEMMUZ 2024 9. Yargı Paketi Meclis

9. Yargı paketi ile ilgili son gelişmeler ve detaylar:

Yeni Yargı Paketi'nin içeriği ve maddeleri gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Teklifte, cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yer alacak. 9. Yargı Paketi ile ilgili çalışmalar devam ederken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, milletvekillerinin taslak üzerindeki değerlendirmelerinin tamamlanmasının ardından düzenlemenin teklife dönüşeceğini bildirdi. Ayrıca, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, TBMM Başkanlığına sunulan ve geçici maddeyle 39 maddeden oluşan 9. Yargı Paketinin 20 kanunda değişiklik ve düzenleme öngördüğünü hatırlattı. Teklif TBMM'den geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

9. Yargı Paketi Meclis'ten Geçti mi?

Geçici maddeyle 39 maddeden oluşan 9. Yargı Paketi, TBMM Başkanlığına sunuldu. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, kamuoyunda '9. Yargı Paketi' olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, 11 Temmuz Perşembe günü komisyonda görüşüleceğini bildirdi.

9. Yargı Paketi Ne Zaman Çıkacak?

Düzenlemenin Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama geldiğinde haberlerimizde yer vereceğiz. Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplanacak. Komisyon, kamuoyunda '9. Yargı Paketi' olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine 11 Temmuz Perşembe günü başlayacak.

9. Yargı Paketi İçeriği ve Maddeleri

Teklife göre sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek.

Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.

Buluntu olması nedeniyle veya kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulü yeniden belirlenecek.

Anayasa Mahkemesi Kararları ve Yeni Düzenlemeler

Anayasa Mahkemesi daha önce kadının erkeğin soyadını alacağına yönelik hükmü iptal etmiş, hükümete yeni bir düzenleme yapması için süre vermişti. Hükümet yeni düzenleme yerine Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeyi yeni yargı paketine aldı. Teklifte, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” denildi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kadınların “kızlık soyadı” denilen önceki soyadını da kullanabileceğini, ancak “aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi” amacıyla evlenince eşlerinin soyadını kullanmaları şartından vazgeçilmediğini vurguladı.

Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek 9. Yargı Paketi, Türk Medeni Kanunu’yla 4 Nisan 1926’dan beri gelen bazı uygulamaları değiştirecek. Medeni Kanun’da soybağı kuralı, “Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuğun babası kocadır” ilkesine dayanıyor. Mevcut hükümlere göre koca veya çocuk, ‘soy bağının reddi’ davası açarak babalık karinesini çürütebiliyor. Anayasa Mahkemesi ise 26 Temmuz 2023’te verdiği kararla ‘çocuğun soybağının doğru şekilde tespit edilmesi amacıyla’ anneye de bu hakkın tanınması gerektiğine hükmetti.

Soybağı Davaları ve Yeni Haklar

Yeni teklife göre, baba ve çocuğun yanı sıra anne de soybağının reddi davası açabilecek. Bu durumda mahkeme, annenin kanıtlarla ‘babalık karinesini’ çürütmesini isteyecek. Anne bu davayı doğumdan başlayarak en geç bir yıl içinde açabilecek. Çocuk bir yaşını doldurduktan sonra annenin, ‘babayı inkâr’ iddiası dikkate alınmayacak.

Paketteki yeni hükümlere göre ‘üçüncü kişiler’ de ‘baba’ olduğunu iddia ederek başka bir aile hakkında bazı şartlarda dava açabilecek. Bunun için ‘dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da ayırt etme gücünü kaybetmiş olması’ şartları aranacak. Bu durumda baba olduğunu iddia eden kişi; koca, anne veya çocuk hakkında ‘soybağının reddi’ davası açabilecek. Bu davalar için bir yıllık zamanaşımı öngörülüyor. Bu zamanaşımı, ‘çocuğun doğumu, kocanın ölümü, kocanın ayırt etme gücünü kaybettiği veya gaiplik kararını öğrendiği gün’ başlayacak.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Değişiklikleri

Teklifle, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda konu ve soru sayısı artırılacak. Bu çerçevede her iki sınavda sosyal güvenlik hukuku, milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk ve genel kamu hukuku konularında da soru sorulabilecek. Adaylara yöneltilen soruların sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak.

Casuslukla ilgili yeni suçu ve yargı alanında çeşitli düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde ayrıca hükümlülerin örgün ve yaygın öğretim hakkının kapsamı genişletilecek.

Yorum

Yaz Tatilinde Ek Gelir Fırsatı: Açık Lise Sınavlarında Gözetmen ve Salon Başkanı Aranıyor!

Aydın’a yeni il milli eğitim müdürü atandı

41 üniversitenin denkliği YÖK tarafından reddedildi

Okul müdürlerine %7 artırımlı ek ders davası Eğitim Gücü Sen tarafından kazanıldı

Rehber Öğretmenlere LGS Tercih Döneminde Ödenecek Ek Ders Ücreti Belli Oldu

Eş Durumu Atamalarında Görev Yeri Değişmeyen Öğretmenlere MEB'den 2 Kritik Teklif!

Yeni Maaşlar Belli Oldu: Öğretmenler Temmuz’da Ne Kadar Maaş Aldı?

Diyarbakır'ın Yeni Milli Eğitim Müdürü Belli Oldu

Mehmet Şimşek'ten Maaşlara Zam Açıklaması:

MEB'den 9 İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Dev Atama ve Rotasyon Kararı

Direksiyon Sınavlarında Kritik Değişiklik! Binlerce Öğretmenin MTSK Görevi Askıya Alındı

ÖSYM'den Yeni Sınav: e-TEP, Doçentlik ve Doktora Başvurularında Geçerli Olacak!

Yeni Ankara il milli eğitim müdürü belli oldu

HAKMAR ve TATBAK’a neden kayyum atandı? Sahibinin FETÖ sözleri neler?

32. Dönem POMEM Sınav Sonuçları Açıklandı: Yedek Adaylar İçin Kritik Uyarı

FETÖ’nün Polis Akademisi Sınavı Usulsüzlüğüne 7 İlde Operasyon: 14 Gözaltı

15 Temmuz’da İstanbul’da Hangi Yollar Kapalı? Valilik Alternatif Rotaları Açıkladı

Öğretmenlere Özel Konut Projesi Başladı: Peşinatlar ve Taksit Detayları Açıklandı

Ücretli Öğretmenler İçin Ek Ders Ücreti Güncellendi

Ek Ders ve Tazminatlar da Yükseldi: Uzman Öğretmenlerin Gelirleri Temmuz Zammıyla Birlikte Katlandı!

MEB Atama Takvimini Açıkladı: Öğretmenler Yeni Görev Yerlerine Ne Zaman Başlayacak?

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Resmi Tatil Mi? İşte Kamu ve Özel Sektör İçin Son Durum!

Açık Lise AÖL için önemli duyuru! AÖL 3. sınav için yani MEB duyurusu yayımlandı

“TÜRKİYE SEVDAMIZ, EKMEK İÇİN KAVGAMIZ” DİYE HAYKIRAN SENDİKACILARA NE OLDU?

İndirimlere Yeni Standart Geldi! Ticaret Bakanlığı'ndan Fiyat Şeffaflığı İçin Kritik Karar!

Görev Değişiminde Dikkat! Yeni Müdürler İçin Resmi İşlem Listesi Yayınlandı

Memur maaşına ek zam ve asgari ücret zammı mı geliyor? AK Parti’de Kritik Gelişme

Memur ve Emekliye Zamlı Maaş Müjdesi: Ödeme Takvimi Netleşiyor!

Okul Servisleri Ve Toplu Taşımada Yeni Dönem Başladı: Güvenlik Sistemleri Mecburi Hale Geldi

İstanbul’da Vahşet: Üniversite Öğrencisi Ayşe Tokyaz’ın Cesedi Valizde Bulundu

Yükleniyor

YAZARLAR