
Yurt içi ve yurt dışına yaptığım seyahatlerden bahsettiğimde veya seyahat yazılarımı okuduktan sonra beni tanıyanlar sürekli sormaya başladı “piyangodan büyük ikramiye mi çıktı?”. Keşke ama değil. Üstelik işi gücü de bıraktım, yazıyor ve geziyorum. Ve sürekli seyahat etmenin aslında göründüğü kadar pahalı bir aktivite olmadığını anlatmaya çalışıyorum.
Konaklama, yeme içme gibi konuları ucuza getirmek hep kolay oldu ancak ben de kabul ediyorum ki başlarda ulaşımı, özellikle de uçak biletlerini ucuz almak biraz daha zordu.
Uzun süren araştırmalarım, deneme ve yanılmalarım sayesinde artık ucuz uçmanın da yollarını keşfetmiş ve bilfiil uygulamaktayım. 8 Maddede Sık Seyahat Edenler İçin Ucuz Uçak Bileti Bulma yazısında da sizlerle bunları paylaşacağım. Sormayın artık, gülücük emojisi!
1. Ucuz Uçak Bileti Siteleri
Yurt içi ve yurt dışında pek çok havayolu şirketine hakim olabilirsiniz. Zamanınız oldukça tek tek buralarda bilet de arayabilirsiniz. Ancak aramaya tüm hava yollarının uçak biletlerini gösteren sitelerle başlamakta fayda var. İstediğiniz fiyatta veya o fiyata yakın bir bilet bulunca sonradan ilgili havayolunun kendi bilet fiyatlarıyla karşılaştırabilirsiniz de.
Tabii bu tarz siteler son yıllarda sayıca çok arttı. Ben son dönemde tüm uçuşlarımı turna.com üzerinden satın almaya başladım. Normal alış verişlerim için kullandığım farklı kredi kartlarımda biriken puanları turna.com’a aktararak birleştirip uçak bileti alırken kullanıyorum. Ayrıca satın aldığım biletlerle de puan biriktirebiliyorum.
Üstelik bu havayolu şirketinin kendi kartı ile mil kazanmama da engel olmuyor. Hatta bir örnek vereyim; yaz başında Likya Yolu’nu yürümek için İstanbul’dan Dalaman’a THY ile uçmuştum ve bileti de turna.com üzerinden aldım. O uçuşumda hem turna.com’daki hesabıma para puan hem de kartıma mil eklendi. Daha ne isterim!
2. Kalabalıklarla Birlikte Hareket Etmemelisiniz
Uçak bileti fiyatlarının mevsime, haftanın hangi gününde olduğuna ve günün hangi saatinde olduğuna göre değiştiğini siz de biliyorsunuz. Uygulaması –iş, güç ve başka faktörlerden dolayı- zor olsa da formül basit aslında; kalabalıklar ne yapıyorsa siz tersini yapmalısınız.
Örneğin bir araştırmaya göre Salı ve arşamba günleri en az seyahat edilen günler. Pazartesi, Cuma ve Pazar günleri ise en yoğun. Dolayısıyla seyahat günlerinizi esnek tutabilirseniz daha uygun fiyatlı bilet bulma şansınız artar.
Tabii burada bahsettiğim günler istatistiksel ortalama, her zaman doğru olacak diye bir kural yok. Ancak seyahat sitelerindeki analizleri takip ederseniz ilgilendiğiniz uçuş için en ucuz günü bulmanız kesin bir yöntem.
Bunun dışında mevsimsel olarak da tarihlerinizi esnek tutabilirsiniz. Yurt içinde Kasım, yurt dışında Şubat aylarında uçak bileti fiyatları en düşük seviyede, yurt içinde ve dışında Temmuz aylarında da en yüksek seviyede satılıyor. Kendi adıma konuşmam gerekirse Temmuz’da Antalya’ya gideceğime Şubat’da Fas’a giderim.
Bir başka konu da yine uçak bileti fiyatlarının bayram gibi önemli dönemlerin hemen ardından en düşük seviyeye ulaşması. Dolayısıyla tatil planlarken bunu da göz ardı etmeyin.
3. Yakınlardaki Havaalanlarını Göz Ardı Etmeyin
8 Maddede Sık Seyahat Edenler İçin Ucuz Uçak Bileti Bulma yazısında bahsedeceğim üçüncü yol da aslında bu kalabalıklardan ayrı hareket etmenin bir parçası. Gitmek istediğiniz destinasyona yakın birden fazla havaalanı varsa uçak bileti alırken hepsine bakmanızı öneririm.
Örneğin siz Londra’ya gidiyorsunuz, Heathrow ve Luton Havaalanlarına birbirine yakın saatlerde iki bilet buldunuz, aradaki fark da 30 USD. Londra’da kalacağınız yere ulaşım masrafınız bu iki havaalanı arasında 30 USD’dan az fark ediyorsa hiç düşünmeyin daha ucuzunu alın. Belki Londra içinde 1 saat fazla seyahat edeceksiniz ama amacınız ucuz uçak bileti almaksa katlanılabilir bir durum.
4. oklu Arama Yapmamalısınız
Aslında bu madde daha çok grup veya aile olarak seyahat edenleri ilgilendiren bir detay. Normalde tek kişi için bilet araştırdığınızda size herhangi bir uçaktaki en ucuz koltuğun fiyatı sunulur. Ancak bu koltuklar sayıca çok azdır.
5. erezleri Temizleyin
Hiç sizin de başınıza geldi mi? Bir havayolu şirketinin web sitesinde veya uçak bileti sitesinde herhangi bir şehir için arama yaptınız, bazı fiyatlar görüp not ettiniz.
Ertesi gün (hatta belki 10 dakika sonra) aynı aramayı yaptığınızda bilet fiyatlarının artmış olduğunu fark ettiniz. Bu aslında web yazılımlarının bilgisayarınıza bıraktığı çerez denilen (o sitenin daha önceki işlemlerinizi kaydettiği ve tekrar girdiğinizde hatırladığı) yazılımlar sayesinde size “hadi gecikme, bak fiyatlar artıyor, hemen al” deme yöntemidir.
Aslında o anda başka bir bilgisayardan girseniz çok yüksek ihtimalle daha önce görüp not ettiğiniz fiyatlarla karşılaşacaksınız, çünkü bu yeni bilgisayarda kaydedilmiş bir bilgi yok. O yüzden, daha önceki bir aramanızı tekrarlayacaksanız ya aynı bilgisayarda oturumunuzu gizli modda açmalı, ya da “o kadar anlamıyorum bu işlerden” diyorsanız başka bir bilgisayardan bileti satın almalısınız.
6. Ucuz Uçak Bileti Almanın En İdeal Zamanlaması
Sık Seyahat Edenler İçin Ucuz Uçak Bileti Bulma yazısında bir istatistikten daha bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz uçuş tarihi yaklaştıkça, uçağın doluluğuna göre havayolları bilet fiyatlarını günceller. Hatta haftada birkaç kez güncelleme bile yapılabilir. Ancak burada sık düşülen bir yanılgı var.
Uçuş tarihi yaklaştıkça bilet fiyatları her zaman artmaz. Hatta uçuşa 8-9 ay kala bilet satın alırsanız en ucuz bileti almış olmazsınız. Genel olarak bilet fiyatları ilk satışa sunulduğu tarihten sonra önce bir düşüş yapıp sonra hızla yükseliyor. Burada yapmanız gereken o düşüş yapılan zamanlamayı bulmak.
Bu da yapılan araştırmalara göre uçuşa 3 hafta ile 3 ay arasında kalan zaman dilimi oluyor. Yurt dışı uçuşlarda ise uçuşa 3-6 ay kala bilet fiyatlarının en düşük olduğu zamanlama. Bilet fiyatlarının en yüksek olduğu zaman dilimi ise uçuştan önceki son 2 hafta, bundan mutlaka kaçının. (Uçağın çok boş olmasından dolayı son gün yapılan büyük fiyat indirimi ekstrem bir durum, sandığınız kadar sık da yaşanmıyor, dolayısıyla buna güvenmemenizi öneririm).
7. Havayolu ve Uçak Bileti Şirketlerinin Mail Listlerine Üye Olun
Bir zamanlar hiçbir mail list’e üye olmuyor “ben mesajla, email ile ilgilenmediğim ürünlerden haberdar olmak istemiyorum” diyordum. Artık demiyorum, çünkü özellikle ucuz uçak bileti ile ilgileniyorum. Havayollarının ve uçak bileti sitelerinin düzenli gönderdikleri maillere bakmak 1 dakikamı bile almıyor ve bu şekilde tüm kampanyalardan, promosyonlardan ve ucuz biletlerden haberdar oluyorum.
Hatta ikinci maddede belirtmiştim az seyahat edilen günleri, ayları tercih edin diye. Gelen kampanya mailleri zaten bunu haber veriyor. Dolayısıyla uzun uzun araştırma yapmama bile gerek kalmıyor çoğu zaman çünkü o tarihlerden haberdar ediliyorum.
8. Kredi Kartlarının Bedava Bilet Kampanyaları
8 Maddede Sık Seyahat Edenler İçin Ucuz Uçak Bileti Bulma yazısının son maddesinde ucuz değil, bedava bilet bulmanın yolundan bahsetmek istiyorum. Son yıllarda pek çok banka kredi kartı satabilmek, yeni müşteriler kazanmak için kampanyalar yapıyor. Burada bahsettiğim mil kazanma programları değil, hediye edilen biletler.
Örneğin ben birkaç ay önce yeni bir kredi kartı aldım. 1 yıl boyunca aylık 1000 TL harcama yapma sözünüze yurt içi tek yön uçak bileti veriyor. Aylık harcamanız 1000 TL’yi bulmuyorsa da sorun etmeyin. Ucuz uçak bileti bulmak emek ister. Gerekirse yakınlarınızın harcamalarını da bu karttan yapın ama o bedava bileti alın.
kaynak: https://gezipgordum.com/ucuz-ucak-bileti-bulma/