Bununla birlikte belki yakın belki de çok uzak bir geçmişte bir başarı belgesi olanlar 2 başarı belgesi de alınca 3 başarı belgesine ulaşmış ve dolayısıyla üstün başarı belgesi almaya hak kazandılar.
MEB Personelinin başarı, üstün başarı belgesi ve ödül verilmesine dair yönergeye göre üstün başarı belgesi olanlara 200’üne kadar ödeme) verilmektedir. 
İlgili yönergede ' Bir mali yıl içinde ödül verilebileceklerin sayısı, kurumun yılbaşındaki dolu kadro mevcudunun binde yirmisini geçemez.' denilmektedir. 
Bu anlamda MEB personeli her ne kadar üstün başarı belgesi alsa da taşra teşkilatında iller bazında belirlenen sayı içerisine girmeyen personel ödül alamamaktadır. Tamda bu noktada ödüle teklif edilecek personelin belirlenmesinde ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinde kurulan değerlendirme komisyonları belirleyici olmaktadır. Bu komisyonlar yönerge ekinde yer alan ek-4 formundaki kriterler doğrultusunda puanlama yapmaktadır. 
Öncelikle personelin amiri tarafından doldurulan formda sırasıyla ilçe ve il komisyonlarının puanlaması yer almaktadır. Sırasıyla disiplin amiri, ilçe ve il değerlendirme komisyonlarınca verilen puanların ortalamasıı alınarak personelin ödüllendirmeye esas toplam puanı belirlenmektedir.
EK-4 te yer alan değerlendirme kriterlerinin tamamına yakını objektiflikten uzak olup disiplin amirinin kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Hal böyleyken personeli hiç tanımayan ilçe ve il değerlendirme komisyonları neye göre değerlendirme yaptığı tartışmalıdır.
Disiplin amirleri, ilçe ve il değerlendirme komisyonlarının ek-4 de yer alan belgeye dayalı (Gazete ve dergilerde yayımlanmış bilimsel ve mesleki inceleme, araştırma ve makaleler vb..) kriterler dışındaki maddelerde objektif davranmadığı, kişileri öne geçirecek ya da sıralamaya girmelerini engelleyecek türde puanlama yaptığı konusunda eğitim camiasında ciddi endişe duyulduğu ifade edilmektedir.
Gerek disiplin amiri gerekse ilçe ve il komisyonlarınca verilen puanlar bilgi edinme kanunu kapsamında erişerek itiraz yoluna gidilmeli ve hukuki olarak hak aranmalıdır.