Emeklilerin enflasyon karşısında zayıf kalan maaşında yaşanan kayıpları telafi etmek amacıyla yeni yılda enflasyonun üzerinde refah payı zammı yapılması gündemde.  Merkez Bankası yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini % 65.2'ye yükseldi. Merkez Bankasının yaptırdığı anket sonucunda ortaya çıkan enflasyon tahmininin tutması halinde emeklilere yüzde 16,05 oranında zam yapılacak.

MAAŞ ZAMMINA ETKİ EDECEK ENFLASYON RAKAMLARI AIKLANDI

TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 3,54, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 7,83 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 85,51, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 157,69 olarak kaydedildi.

2022 Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 4 aylık zam oranı netleşti. 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı oranı yüzde 10,84 oldu.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA 6 AYLIK ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLACAK!

2023 emekli zammı ocak ve temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, temmuz ayında ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alıyor. 

2023 EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Memurlara ve emeklilere 2022 Haziran ayında yapılan zam sonrasında; Temmuz ayının Haziran ayına göre, Ağustos ayının Temmuz ayına göre ve Eylül ayının Ağustos ayına göre enflasyon farkları toplandığında enflasyondaki yüzde 6.91 artış, TÜİK tarafından açıklanan veriler doğrultusunda tespit edilmiş oldu.

Belirlenen rakamlar sonrasında memur ve emekli maaşlarında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkının yarısı belli oldu. Kalan 3 ayın bir önceki aylara göre enflasyon farklarının da toplanıp 6,91'e eklenmesiyle 6 aylık enflasyon farkı belli olmuş olacak. Diğer 3 ayın enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte enflasyon farkı ortaya çıkacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2022 yılı ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memura 41,69 ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam yapılmıştı. Gerçekleşecek olan enflasyonun yüzde 15 oranında olması durumunda emeklilerin en az yüzde 15'lik zam alacağı tahmin ediliyor. Ancak refah payı olarak ne kadar zam yapılacağı ancak açıklanınca belli olacak.