2022 YKS soruları zorluk derecesi, sorular kolay mı zormuy? İşte habere ilişkin detaylar:
Üniversitelere giriş için yapılan ve barajların kaldırılmasıyla 3 milyon 234 bin 409 kişinin başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), dün yapıldı. Adaylar kimlik ve sınav giriş belgeleri kontrol edilerek okula alındı. Saat 10.00’u gösterdiğinde sınav binalarının kapıları kapandı. Adaylara 120 soru yöneltildi. TYT sınav puanının hesaplanması için adayların temel matematik testi veya Türkçe testinden 0.5 veya daha fazla ham puan almış olması gerekiyor.


BARAJSIZ İLK SINAV
YKS sınavının belirleyicisi ders! Zümre başkanları soruları yorumladı
YKS’de önlisans ve lisans programlarını tercihte baraj puanı uygulaması kaldırılmıştı. Daha önce SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanın hesaplanması için TYT’de 150 puan barajı, yerleştirme puanlarının hesaplanması için de 180 sınav puanı barajı uygulanıyordu. Bu yıldan itibaren sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.


200 PUAN SON KEZ UYGULANACAK
TYT puanı olmayan adayların, AYT veya YDT’ye girmiş olsalar da puanları hesaplanmayacak. 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2021-TYT puanını 2022-YKS yerleştirmelerinde kullanabilecek. Ancak bu uygulama, bu yıldan sonra artık geçerli olmayacak. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarında başarı sıralaması şartı devam edecek.


BUGÜN SIRA AYT VE YDT’DE
YKS sınavının belirleyicisi ders! Zümre başkanları soruları yorumladı
YKS’de ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT), bugün saat 10.00’da başlayacak. AYT’de 160 soru için adaylara 180 dakika verilecek. 15.45’te başlayacak üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ise adaylara 80 soru için 120 dakika süre tanınacak. Adaylar, sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra, öğleden sonraki oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. YKS’nin sonuçları da 20 Temmuz’da açıklanacak.


AYDIN KURS TYT YORUMLARI
YKS sınavının belirleyicisi ders! Zümre başkanları soruları yorumladı
TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 tarih, 5 coğrafya, 5 felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; fen bilimlerinde ise 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji sorusu yer aldı. Aydın Kurs zümre başkanları POSTA gazetesi için TYT sınav sorularını değerlendirdi.


GEEN YILA GÖRE KOLAYDI
YKS sınavının belirleyicisi ders! Zümre başkanları soruları yorumladı
Sınavdan sonra öğrenciler, 2022 TYT’nin geçen seneden daha kolay bir sınav olduğunu belirtti. 2022 TYT’nin bilginin yanı sıra okuduğunu anlama, yorum yapabilme, gündelik hayatla ilişkilendirebilme, çıkarımda bulunabilme becerilerini ölçen sorulardan oluştuğu görüldü. Türkçe’de anlam, matematikte problem ve sayılar sorularının zorlayıcı olduğu, işleme dayalı olmasından kaynaklı zaman aldığı tespit edildi. Öğrenciler, matematik ve fen derslerinin 2021 TYT’ye göre daha yapılabilir olduğunu ifade etti. Coğrafyada ise çalışan öğrencilerin yapabildiği, bilgiye dayalı harita okuma becerisinin ön planda olduğu sorular vardı. 2022 TYT’de fen alanında fizik soruları belirleyici olacak. Tarih sorularının 9 ve 10’uncu sınıf müfredatına dayalı ve yorum ağırlıklı olduğu söylenebilir. Bazı felsefe ve din soruları bilgiye yönelik olduğu için öğrencileri zorladı. Öğrenciler özellikle Türkçe’de zaman alan çeldirici soruların fazla olduğunu söyledi. Bu durumda 2022 TYT’de Türkçe ve sosyal bilimler testleri belirleyici olacak.


TÜRKE ZÜMRESİ: TÜRKE’DE ELDİRİCİ SORU FAZLAYDI
YKS sınavının belirleyicisi ders! Zümre başkanları soruları yorumladı
Dil bilgisi soruları çok zor değildi. Ses bilgisi, cümle türleri ve anlatım bozukluğu dışındaki konuların tarandığı bir sınavdı. Anlam bilgisi konularıyla ilgili sorular çok uzun paragraflardan oluşmadı ancak çeldirici sorular fazlaydı. Bundan dolayı Türkçe, birkaç orta düzey soru dışında, üst düzey zorluktaydı. Sonuç olarak anlam bilgisi soruları, daha belirleyici öneme sahipti.


FELSEFE ZÜMRESİ: 2021 TYT’YE GÖRE ZORDU
Felsefe soruları MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından belirlenen 10’uncu ve 11’inci sınıf müfredatına uygundu. Sınavda çıkan soruların zorluk derecesi 2021 TYT’ye göre biraz daha yüksek olduğundan öğrencilerin zorlandıkları söylenebilir. Sınav sorularından 3 tanesi kavram ve filozof bilgisi, diğer 2 soru ise bilgi temelli yorum yapmayı gerektiriyor. Sorular genel olarak temel bilgi, bilgiyi yorumlama ve filozof görüşlerinin felsefi analizini yapabilme gücüne sahipti. Sınav sorularının bir kısmı yaşamsal örnek içeren metinlerden oluştu. ÖSYM, kavram bilgisi ve metin analizi gerektiren soru sorma tavrını korumuş.


MATEMATİK ZÜMRESİ: SORULAR BEKLENEN KONULARDAN GELDİ
Matematik sorularında müfredat dışı konu olmayıp, beklediğimiz konulardan geldi. Sorular, bilgiyi yorumlama, analiz, mantıksal çıkarımlara dayalıydı. Okuduğunu anlama ve denklem kurma yeteneğini ölçen tarzda sorular vardı. ‘Sayılar’ konusunda bu yıl daha faza soru mevcuttu. 2021 TYT; soru tipi ezberlemeyen, analitik düşünme yöntemlerini kavramış, okuduğunu hızlı anlayan öğrencilerin başarılı olduğu bir sınav oldu. Geometri sorularında ise yeni nesil sorulara yer verildi. Bu soruların geçen yıla göre daha kolay olduğu öğrenciler tarafından ifade edildi. Genel olarak bu yılki TYT geçen yıla göre daha kolay sorulardan oluştu.


FİZİK ZÜMRESİ: FİZİKTE ELİŞKİLİ SORU YOKTU
Fizik soruları beklendiği gibi 9 ve 10’uncu sınıf ders müfredatından seçilmiş. Ancak soru sayısının azlığı nedeniyle her konudan (fizik bilimine giriş, hareket, iş-güç enerji, genleşme, sıvıların kaldırma kuvveti ve elektrik akımı) soru yer almadı. Sorular temel fizik bilgileri kullanılarak günlük hayat problemleri ve bunların yorumlanması üzerine kurgulanmış. Öğrencilerden alınan bilgilere göre sorularda bilimsel herhangi bir çelişki bulunmuyor. Sınavın fen bilimleri bölümünde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi fizik dersinin belirleyici olacağı tahmin ediliyor.


DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ZÜMRESİ: YENİ NESİL SORU TARZI
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında son yıllarda görüldüğü üzere yeni nesil soru tarzıyla birlikte bilgiyi ölçme ve anlama-yorumlamaya yönelik sorular soruldu. Sınavda ÖSYM, ‘yeni nesil soru’ modelini öğrencilerin bilgilerini aktif kullanarak muhakeme yeteneği ile çözmesini amaçlamış. Öğrencilerin hem bilgi hem sosyal-kültürel birikim ve ayetleri anlayıp muhakeme etmelerini istendi. Bunun yanında öğrencilerin dini kavram ve kelimeleri bilmesinin önemi de bir kez daha görüldü. Allah inancı ve insan (zati ve subuti sıfatlar-Sorumluluk), gönül coğrafyamız, İslam’da bilginin kaynakları (iman-bilgi ilişkisi), İslam ve ibadet (ibadetin maksadı) çıkan konulardı. Bu alanda öğrencilerin, Allah’ın sıfatları konusundaki zati ve subuti sıfatların ayrımı ile gönül coğrafyamız ünitesinden harita verilerek öğrencilerin iki soruda zorlanmış oldukları görüldü. Diğer soruların paragrafa dayalı yorum olmasından ötürü nispeten daha kolay olduğu belirlendi.


KİMYA ZÜMRESİ: MEB KAZANIMLARINA UYGUN HAZIRLANMIŞ
2022 TYT sınavında çıkan sorular 9 ve 10’uncu sınıfların MEB kazanımlarına uygun olarak hazırlanmış. Soruların geneline bakılınca geçtiğimiz yılların sınavlarının zorluk derecesine benzerdi. Düzenli çalışan ve kazanım eksiği olmayan öğrenciler için çözülebilir düzeyde sorulardı.


BİYOLOJİ ZÜMRESİ: KLASİK SORULAR VARDI
YKS sınavının belirleyicisi ders! Zümre başkanları soruları yorumladı
Biyoloji, hem MF hem de TM öğrencileri tarafından rahatlıkla çözülen sorulardan oluştu. Sınavın, temel bilgileri ölçen sorulardan oluştuğu tespit edildi. 9 ve 10’uncu sınıf müfredatının her 3 ünitesinden de birer soru soruldu. Sınav klasik soru tiplerini içeriyordu, yeni nesil soru tipleri bu sınavda yoktu. Geçen seneye göre soruların zorluk dereceleri benzerdi.


TARİH ZÜMRESİ: YORUMA DAYALI SORULAR
Bu yıl sınavda çıkan 5 tarih sorusundan 3’ü yoruma dayalıydı, 2 soru tarih bilgisinin yanı sıra kavram ve coğrafya bilgisi içermekteydi. Soru dağılımı, geçen yıllarda olduğu gibi yine bu yıl da 9’uncu sınıftan 2, 10’uncu sınıftan 1, 12’nci sınıftan 2 soru şeklinde geldi. Özellikle kavram ve coğrafya bilgisi gerektiren soruların belirleyici olduğu görüldü.


COĞRAFYA ZÜMRESİ: SORULARIN OĞU 9’UNCU SINIFTAN
YKS sınavının belirleyicisi ders! Zümre başkanları soruları yorumladı
TYT’de coğrafya alanındaki sorular, temel kavram ve ilkeleri kullanma becerisi ile etkili bir harita okuryazarlığı gerektirdi. 9 ve 10’uncu sınıf müfredatına bağlı kalınmış. Soruların çoğu 9’uncu sınıf konularından soruldu. Sorular net, anlaşılır, bilgiyi kullanmaya ve birden fazla konuyu birbiriyle ilişkilendirmeye yönelikti. Uzun süredir sorulmamış olan ‘ekonomik faaliyet türleri’ ünitesinden bir soru soruldu. Sosyal bölüm içinde, coğrafyanın zorluk derecesinin orta seviyede olduğu görüldü.