EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ NEDİR ?
Eğitim yılına hazırlık ödeneği, temel eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimde görev yapan okul müdürleri, müdür yardımcıları ve öğretmenler, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları da dahil olmak üzere fiilen öğretmenlik yapanlara ödenir. Artık gelenek haline gelen ve kanuna dayanılarak her eğitim öğretim döneminin başında eğitim çalışanlarına ödenen eğitime hazırlık ödeneği (kırtasiye parası) miktarı her yıl hükumet tarafından belirlenen oranda artış göstermektedir.

ARTIŞLAR NASIL YAPILIR
Her sene Eylül ayı içerisinde eğitime hazırlık ödeneği öğretmenlere ödenir. Eğitim ödeneği her yıl bir önceki yıla göre ve belirlenen oranda zamlı olarak hesaplara yatırılır. Eğitim ödeneğinin öğretmenlere ne kadar ödeneceği iki senede bir hükümet temsilcileri ile sendikalar arasında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde karara bağlanır. Halen görevde olan öğretmenler ile ataması yeni yapılan ve göreve yeni başlayan öğretmenler de eğitim ödeneğinden ay hesabına göre yararlanır.

EĞİTİM ÖDENEĞİ HANGİ ESASLARA GÖRE ÖDENİR
Eğitime Hazırlık Ödeneği her eğitim öğretim yılı başında öğretmenlere ödenen bir ikramiye türüdür. eşitli sebeplerle (askerlik, ücretsiz izin, doğum izni vs.) Eylül ayı içerisinde fiilen görevde olmayıp eğitim-öğretim yılı içerisinde göreve başlayanlara, göreve başlamalarının ardından belirli oranlarda ödenir.

EĞİTİM ÖDENEĞİ KİMLERE ÖDENİR?
Eğitime hazırlık ödeneği eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında görev yapan öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen öğretmenlik yapan kişilere verilir. Öğretmenlerle birlikte, İlköğretim ve okul müdürlerine, müdür yardımcılarına, cezaevi okullarında çalışan öğretmenlere, yöneticilere, eğitim uzmanı ve yardımcılarına da eğitime hazırlık ödeneği ödenir.


EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİNİN YASAL DAYANAĞI NEDİR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 32. Maddesine göre Eğitime Hazırlık Ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir. Hazırlık ödeneğinden saymış olduğumuz kimseler haricinde yer alan hizmetli, memur gibi devlet çalışanları yararlanamamaktadır.

SANE BAŞI, 1. DÖNEM VE 2. DÖNEMDE GÖREVE BAŞLAYANLARA HANGİ ORANDA VERİLİR?

657 sayılı Kanun'un ek 32'nci maddesi uyarınca verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği; öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır.


2021/2022 EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ NE KADAR OLDU?
Eylül ayında öğretmenlere ödenecek olan eğitime hazırlık ödeneği zammı bu dönem için, 40 TL olarak belirlendi. Yani eylül ayında öğretmenler, eğitime hazırlık ödeneğini 40 lira zamlı olarak alacaklar.
Kararda açıklanan ilgili madde şöyle:

Öğretim yılına hazırlık ödeneği Madde 11- (1) 657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılma hazırlık ödeneği; 2020 yılında 1.210 TL, 2021 yılında 1.250 TL olarak ödenir.
Hakem kurulu kararına göre, 2021 yılında öğretim yılına hazırlık ödeneği de yüzde 2,5 oranında artırılarak 1.210 TL’den 1.250 TL’ye çıkarılmıştı. Yani 2021-2022 eğitim yılında öğretmenlere kırtasiye ücreti olarak 1.250 TL ödenecek.


EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK?
Önceki yıl yapılan toplu sözleşme görüşmeleri doğrultusunda yetkili sendika ile varılan mutabakata dayanılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul/kurumlarda görev yapan öğretmenler için ödenmesi kararlaştırılan 2021-2022 eğitim öğretim yılı öğretmenlerin eğitime hazırlık ödenekleri, öğretmenlerin hesaplarına eylül ayının ilk haftasından itibaren yatmaya başlayacak. Öğretmenlere yapılacak hazırlık ödeneği brüt 1.250 TL iken damga vergisi kesintisi ile birlikte kadrolu öğretmenlere 1.240,32 TL, sözleşmeli öğretmenlere ise damga vergisi haricinde yapılan SGK kesintisi ile birlikte 1.072,27 TL ödenmesi yapılacak. Mevzuata göre, eğitim öğretim yılının başladığı ay içerisinde bu ödemelerin yapılması gerekmektedir.