Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Milletlerarası Tahkim Divanı'na Türkiye'den 9 hakem atandığını belirterek, "ICC'nin hakem atamalarında, ülkemiz hukukçularına daha fazla yer vermesini bekliyoruz, istiyoruz." dedi.

TOBB ile ICC Milletlerarası Tahkim Divanı iş birliğiyle düzenlenen, alanında uzman hakemleri, kamu, özel sektör ve ticaret odalarının hukuk müşavirlerini, yargıtay üyelerini, hakimleri, avukatları ve akademisyenleri bir araya getiren "17. ICC Türkiye Tahkim Günü Konferansı" başladı.

Toplantının açılışında konuşan Ayhan Zeytinoğlu, ICC'nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu kaydederek, kurulduğundan bu yana aradan geçen 102 yılda, 100'den fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eder hale geldiğini söyledi.

ICC'nin kuruluşundan bu yana küresel ticaretin gelişmesi için birçok farklı oluşuma imza attığını dile getiren Zeytinoğlu, "ICC'nin Türkiye Milli Komitesi, 1934'te kurulmuş olup, TOBB çatısı altında faaliyet göstermektedir. Türkiye Milli Komitesi, güçlü ve köklü bir milli komite olarak, uzun yıllardır ICC faaliyetlerini Türk iş dünyasının hizmetine sunmaktadır." diye konuştu.

Zeytinoğlu, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı'nın bu oluşumun en önemli organlarından olduğunu kaydederek, divanın, uluslararası ticari ihtilafların çözümlenmesi bakımından dünyanın önde gelen merkezlerinden olduğunu anlattı.

- "Tahkim sayesinde uluslararası doğrudan sermaye girişi arttı"

Ayhan Zeytinoğlu, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı'nın işleyişinden, örgütlenmesinden ve iş dünyası için öneminden bahsederek, şöyle devam etti:

"Tahkim konusu iş dünyası açısından önemlidir. Zira hem ülke içi, hem de ülkelerarası iş bağlantılarımızı kurarken, güvencede olmak isteriz. Yatırım ortamının en önemli unsularından biri, sözleşmelerden kaynaklı yükümlülüklerin garanti altına alınmasıdır. Özellikle uluslararası yatırımcılar için, etkin bir tahkim müessesinin varlığı, olmazsa olmazdır. Sözleşmelerin çeşitlendiği, teknolojik transferlerin önem kazandığı, ticari sırların ve know-how’ın şirketleri bir adım öne taşıdığı iş dünyasında, bilgi, ticari hayatın ortasına yerleşmiştir. İşte bu sebeple iş dünyası olarak, tahkimi, yatırım ve ticaret için çok kıymetli bir altyapı ve güven mekanizması olarak görüyoruz."

Zeytinoğlu, tahkimin de sayesinde, daha önce yılda 1 milyar dolar olan doğrudan küresel yatırım girişinin 10 milyar doların üzerine çıktığını belirterek, Milletlerarası Tahkim Sistemi'nin bu açıdan önemli bir güvence olduğunu vurguladı.

- "Hakem atamalarında Türk hukukçulara daha fazla yer verilmesini istiyoruz"

TOBB Başkan Yardımcısı Zeytinoğlu, Milletlerarası Tahkim Divanı'nda, 2021'de Kovid-19'a rağmen 840 yeni tahkim davası ve 157 seri tahkim davasının görüldüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:

"2021'de toplam 2 bin 200 taraf ve 1.525 hakemle davalar görülmüştür. ICC Divanı tarafından atanan hakemlerin yüzde 40'ı kadın olmuştur. Türkiye, 37 tarafla, bu kapsamda ilk 20 ülke arasında yer almıştır. Ayrıca, ülkemizden 9 hakem atanmış ve 3 dava da ülkemizde görülmüştür. Bu konferansımızda da özellikle belirtmek isterim ki ICC tahkiminin iyi bir müşterisi olarak, ICC'nin hakem atamalarında, ülkemiz hukukçularına daha fazla yer vermesini bekliyoruz, istiyoruz. Belirtmek isteriz ki Türkiye'de de bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay'ın ICC'nin çalışmaları konusunda oldukça önemli katkıları bulunmaktadır. Bu kurumlarımızın tüm yöneticilerine teşekkür ediyoruz ve yapıcı tutumlarının devamını bekliyoruz."

Zeytinoğlu, TOBB ve ICC Türkiye olarak, tahkimin bilinmesi ve yaygınlaşması için çalışmayı sürdürdüklerini ve bu faaliyetleri devam ettireceklerini anlattı.

- "İş dünyasının ihtiyaçlarını anlıyoruz"

ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Claudia Salomon da sınırlararası ticaretin artmasından bahsederek, giderek yükseliş gösteren küresel ticaretin zaman zaman ihtilafları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Salomon, "ICC Milletlerarası Tahkim Divanı ihtilafları gidermek için onlarca ülkede davalar görmektedir. Tahkim davaları 125'ten fazla şehirde gerçekleştiriliyor. Aralarında Ankara ve İstanbul da var. Kararla sadece İngilizce, Almanca veya İspanyolca ile sınırlı değil. 13'ten fazla dilde oluyor bu kararlar." diye konuştu.

Şirketlerin neden ICC'ye güvendiğine değinen Salomon, şu değerlendirmelerde bulundu:

"ünkü herhangi bir coğrafyaya bağlı olmayan, siyasi bir oryantasyonu bulunmayan bir kuruluş. Küresel olarak iş dünyasının ihtiyaçlarını anlamaktayız. 120'den fazla ülkeye ait birçok hakemimiz var. Tahkim mahkemeleri son derece temel bir vazifeyi yerine getiriyor. ICC kurallarına göre herhangi bir karar taraflara verilirken kesinlikle hakem heyetinin ayrıntılı incelemesinin sonucunda bu yapılıyor. Gerekçelerin net olması gerekiyor. Davaya bakan kişi konu ile alakalı hiçbir şey bilmiyorsa dahi tahkimin bu karara nasıl ulaştığını okuyunca anlayabiliyor."

Salomon, temel hedeflerinin "küresel ticarette ihtilafların çözülmesi" olduğunu sözlerine ekledi.